Home > Praktijkcases > Okay Houston, we've had a problem
Apollo XIII

Okay Houston, we've had a problem

04-09-2019 Apollo 13 commandant Jim Lovell sprak beheerst de historische woorden: "Okay Houston, we've had a problem". Hoe zou het zijn als je dat probleem met RATIO zou aanpakken?

Er was de afgelopen tijd weer veel nieuws over de Apollo missies van de NASA. Het is 50 jaar geleden dat Neil Armstrong de eerste stap op de maan zette. Ook werd de missie van Apollo 13, een jaar later, weer veel aangehaald. Twee dagen na de lancering ontplofte een zuurstoftank, waardoor de bemanning feitelijk schipbreuk leed in de ruimte.

Na de vele positieve reacties op zijn Event Map van de Titanic dook Pieter van Gestel, RATIO RCA Facilitator bij KPN, opnieuw in Wikipedia en andere bronnen en creëerde dit keer een Event Map van het incident met Apollo 13.

Bekijk de Event Map en krijg snel inzicht in de feitelijke oorzaken van dit beroemde incident.Meer Praktijkcases

EM klein

Impactanalyse met Event Mapping

10-07-2020 Stel je bent schooldirecteur van een instelling voor speciaal onderwijs en je weet dat je volgend jaar weer minder leerlingen krijgt. Wat doe je dan?
Dan maak je samen een Event Map om de impact te visualiseren.

EM corona

Voorbeeld Event Map coronacrisis

26-03-2020 Krijg overzicht en manage je coronacrisis….met Event Mapping

112 storing

De analyse van de 112 storing

11-09-2019 Hoe kom je erachter wat er misging bij een groot incident? Neem de 112 storing afgelopen juni; zoveel onderwerpen, gebeurtenissen en verschillende betrokken partijen. Een hele kluif om dat te ontrafelen. Ron Vonk nam de uitdaging enthousiast aan en hielp KPN bij de analyse van de 112 storing: