CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Publicaties

Publicaties

Probleem filosofie

Achter alles wat we doen, gaat een filosofie schuil die ondersteunt wat we doen.

Doe je veel aan je gezondheid, dan heb je een verhaal dat je gezondheid belangrijk is om oud te worden of fit en helder te zijn, met minder lichamelijk ongemak. Anders dan je wellicht denkt, heeft lang niet iedereen de filosofie dat je lang moet leven en moet sporten en gezond eten. Goede banden met je familie onderhouden, kan veel belangrijker zijn. De onderliggende filosofie verklaart dat.

Rationeel

Zo’n filosofie is doorgaans behoorlijk rationeel. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag: waarom doe je dat? En vervolgens: waarom vind je dat? Even los van het feit dat sommige mensen zo’n vraag niet beantwoorden of het echt even niet weten, vraagt de waaromvraag om een verklaring en die is meestal goed te volgen. Zelfs als iemands overtuiging gebaseerd is op mythen, dan blijft die redenering rationeel. Het moet wel een beetje kloppen.

Problemen

Mijn werk is het helpen oplossen van complexe problemen. Mijn filosofie is dat er geen problemen zouden moeten zijn. In de kosmos zijn namelijk geen problemen. Dat kan je bizar in de oren klinken, maar in de kosmos houdt alles zich keurig aan de natuurwetten. Dat klopt zeker, anders zouden marslanders niet zo precies op Mars landen. Problemen zijn er pas als dat niet lukt of als er een bedreiging is. Een antilope die wegvlucht voor een leeuw heeft een probleem, een vogel die zijn nest verwoest aantreft, ook. Beweren dat dat nu eenmaal de natuur is en dus geen probleem, is wel erg rationeel. Ik weet niet of planten en dieren problemen ervaren maar als mens hebben we veel problemen. Sterker nog: mensen hebben al problemen als ze alleen al dénken dat iets niet lukt of bedreigend is. Iets is een probleem als je het een probleem vindt en niet normaal.

Normaal

Mijn filosofie is dat het leven heel normaal is. Het is zoals het is. Tegenslag en allerlei emoties horen er bij. Auto’s gaan een keer kapot en echtscheidingen zijn natuurlijk een ramp. En dat mensen daarmee in de problemen komen weet ik ook. Maar het is ook normaal dat auto’s kapot gaan en lang niet alle relaties stand houden. Als jou dat overkomt zit je in de shit, heb je een probleem en is het pas weer normaal als het probleem weg is. Of wanneer je je nieuwe situatie weer normaal vindt. Want daar zijn we heel goed in: wennen aan problemen en vinden dat het normaal is en geen probleem.

Paradox

Als je meent dat mijn redenering paradoxaal is, daag ik je uit om met een betere filosofie te komen. Volgens mij klopt mijn redenering namelijk wel. Ergo, paradoxen zijn normaal in ons denken en dat zou best wel eens een probleem kunnen zijn.

« Terug naar het overzicht
  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact