CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Dirk Vollenhoven

Dirk Vollenhoven

Dirk Vollenhoven (1954) is senior trainer/facilitator CoThink.  

Motivatie

Het fascineert mij hoe mensen denken en communiceren. Mensen in de techniek zijn niet perse logische denkers, E- mensen denken vaak formeel, Wb- mensen meer als beelddenkers en operators zijn meer handelingsgericht. Zo ‘zien’ zij dus niet dezelfde installatie. Als alles op rolletjes loopt hoef je weinig te communiceren en de meeste problemen worden opgelost op basis van de enorme ervaring die in bedrijven aanwezig is. Er valt dan weinig te leren.
Maar als het complex wordt, als de grenzen tussen vakdisciplines, afdelingen en managementlagen vervagen, dan kan het wel eens lastig zijn met al die invalshoeken. Dan stellen we geen vragen meer en luisteren slecht. Dan is gelijk krijgen belangrijker dan het onderzoek naar de feiten en alternatieven.
En toch, als je juist dan een strakke methode gebruikt, zijn incidenten en storingen de uitgelezen momenten om te leren van elkaar. Dat is waar ik me in gespecialiseerd heb: het organiseren van het denkwerk, het aanleren van vaardigheden en de samenwerking rond de installatie.

Deskundigheid

Dat aanleren zit mij in de genen – ik volgde ooit een lerarenopleiding. De techniek leerde ik kennen in de ict en het onderhoudsvak bij NS Railinfrabeheer. Ik werkte aan de besturing van instandhouding, opzetten van onderhoudsconcepten en het uitbesteding met output procescontracten voor het onderhoud. In de loop van de tijd heb ik me meer gericht op ‘machine gebonden teams’, de samenwerking tussen productie, onderhoud en stafafdelingen.
Vanaf 1997 was ik zelfstandig adviseur onderhoudsmanagement en specialist RCA en Fmea en werkte als prefered trainer RCA en Fmea aan de invoering van deze methoden bij onder andere Shell, DSM en Sabic-Europe. Als RCA specialist faciliteerde ik honderden storingen en incidenten in productie, onderhoud en veiligheid.

Onderhoud, kennis delen en commnunicatie

Daarnaast was ik vanaf 2000 docent maintenance management, werkvoorbereiding en communicatieve vaardigheden bij, onder andere de Belastingdienst. Ik heb me gericht in het trainen van teams op de werkvloer: betere overdrachten en storingsregistratie, bespreekbaar maken van problemen en delen van kennis met eenvoudige Fmea’s.

Het praktische denken

Als specialist in dit praktische denken schrijf ik artikelen over de uitgangspunten en mijn ervaringen in bedrijven en een maandelijkse blog onder de noemer Denken met Doeners. Dat is geen filosofie of kritisch denken maar het praktische denkwerk dat we dagelijks in praktijk brengen: beslissen, plannen, risico’s inschatten en problemen analyseren en bespreekbaar maken. Het hele RATIO pakket dus. 

Contact: Stuur een e-mail naar Dirk of bel 06 55194936

  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact