CoThink

Menu
 1. Nederlandse website
 2. English website
 3. Site francais
 4. Deutsche website

.Complex Problem solving

Complex Problem Solving

Het World Economic Forum ziet het oplossen van complexe problemen als dé vaardigheid, nu en in de toekomst. Dat is mooi gezegd, maar hoe doe je dat? Hoe los je complexe problemen nu echt op?

Wie problemen efficiënt en effectief wil oplossen, moet zorgen voor structuur. Die bestaat uit duidelijke rollen, een gedegen methodiek met getrainde vaardigheden en lenigheid. Bij complexe problemen is dat nog belangrijker omdat er vaak vanalles door elkaar loopt. Of haast geboden is in ernstige en urgente situaties. Allerlei informatie komt in willekeurige volgorde op je af. Oorzaak-gevolg relaties zijn onduidelijk en de symptomen veranderen steeds. En dan hebben we het nog niet eens over miscommunicatie, foute vooronderstellingen en eigenzinnig gedrag van betrokkenen.

Soms maak je het zelf complexer met maatregelen die erger moeten voorkomen. Of ingrepen om de juiste informatie te krijgen. Het leidt ertoe dat je de RATIO-methoden in een willekeurige volgorde toe moet passen

Complexiteit aanpakken

Voorop staat dat je problemen op een goede manier aanpakt. Eén vorm van complexiteit is het rookgordijn dat ontstaat als je maar wat doet. Als meningen belangrijker zijn dan feiten. We gaan er in deze training vanuit dat je vertrouwd bent met de RATIO aanpak. Waarschijnlijk heb je allang ervaren dat veel problemen daarmee helemaal niet zo ingewikkeld bleken als ze leken.

Soms kan het niet anders en maak je zelf de situatie complexer met maatregelen die erger moeten voorkomen. Of ingrepen om de juiste informatie te krijgen. Dan moet je de methoden van RATIO in een willekeurige volgorde toepassen.

CPS, complex problem solving, doet meer. CPS richt zich op problemen en situaties die ook echt complex zijn.

Leerdoelen

 • Je RATIO of RCA vaardigheden aanvullen met inzicht in en aanpak van complexiteit
 • Complexiteit herkennen en erkennen dat je het soms complex maakt

 • Begrijpen wat precies complex is: het probleem, het systeem of de oplossing?

 • Toepassen van een effectieve aanpak met de beschikbare informatie

 • Gericht onderzoeksvragen formuleren als informatie ontbreekt

 • Succesvol leren schakelen tussen de RATIO-methoden onder tijdsdruk

Doelgroep

De training CPS is een verdieping op een basis RATIO training zoals  iPSDM, iRCA of de leergang R&ME. De training bedoeld voor iedereen die met input van deskundigen complexe problemen oplost. Zoals facilitators, incident managers, problem managers, Reliability & Maintenance engineers of procestechnologen. Ervaring met Event Mapping in de praktijk is erg nuttig. Heb je goede ervaring met een andere methode, neem dan contact met ons op. Het is mogelijk vooraf een opfrisser van je vaardigheden te krijgen via E-learning!

De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers.

Opbouw

De 2 daagse training bestaat uit een theorie- en oefendag met een praktijkdag twee weken later. Ter voorbereiding van de praktijkdag wordt in overleg een opdracht uitgevoerd.

GeÏnteresseerd?

Meer informatie via meerinfo@cothink.nl of schrijf je direct in via het online inschrijfformulier.

Ga naar de andere trainingen

 

CPS

 1.  Faciliteren
 2.  Trainen
 3.  Implementeren
 4.  Contact