CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Klanten

Klanten

Janssen Biologics

Succesvolle verbetering met Human RCA

Elisabeth van den Hout is technisch specialist bij Janssen Biologics b.v. Bij deze ontwikkelaar en producent van geneesmiddelen, staat Good Manufacturing Practice (GMP) hoog in het vaandel. Er gelden strenge regels voor kwaliteit en productveiligheid in deze industrie. En mocht er van GMP-regels zijn afgeweken, dan onderzoekt Van den Hout met haar collega's waar dat door komt en of er gevolgen zijn.

Analyseren en leren van afwijkingen

Janssen Biologics 1.jpgBij afwijkingen van de geldende regels wordt het productieproces onderzocht door de afdeling van Van den Hout. 'We bekijken in zo [workplace] 'n geval wat er anders is gegaan, of het impact heeft voor het product, of het te voorkomen is en of er opnieuw gevalideerd moet worden. Dat is vaak een multidisciplinaire aanpak van een situatie', vertelt Elisabeth. De onderzoeken dienen een dubbel doel. Afwijkingen en de bijbehorende aanpak moeten intern geregistreerd worden en door twee partijen worden goedgekeurd. Deze gegevens kunnen later eventueel door de inspectie instanties worden opgevraagd. Minstens zo belangrijk als het registreren van een voorval, is het analyseren en leren van de casus.

Elisabeth van den Hout: 'We gebruiken Event Mapping om met een groep van zo'n acht collega's structuur in onze bevindingen te krijgen. We beschrijven het probleem, kijken wat de gevolgen zijn en we graven door tot we de oorzaak hebben gevonden. Met five-why analyse als onderdeel van de Event Map zoeken we zo tot de bron van het probleem. Zo brengen we ook in beeld welke mogelijke oplossingen er zijn, of welke barrières de situatie moeten voorkomen en of ze zijn doorbroken, of dat er juist nieuwe moeten worden gemaakt.' Op deze manier beschrijft het team objectief wat er is gebeurd.

The Human Factor

Janssen Biologics 2.pngAls blijkt dat menselijk gedrag één van de oorzaken is van een incident, wordt met behulp van de RATIO tool Human Performance Analysis (HPA) doorgepakt om uit te zoeken wat de oorzaak is van dat gedrag.  [hpa] Daar heeft Van den Hout ook een gerichte aanpak voor: 'Met deze methode graven we door tot de oorzaak van het gedrag. Dat doen we door vooral het proces te bekijken waar de fout is opgetreden.' Recent was er nog een voorval. Van den Hout: 'Er was een ongewenste situatie ontstaan door menselijk gedrag. Maar wat bleek, de collega had minimale informatie gekregen en er werd niet gecontroleerd op de output. Tevens was hij zich niet bewust van de consequenties, en kreeg de collega geen feedback op zijn acties; hij wist dus ook niet dat hij het niet goed deed.' De opgedane kennis is gebruikt om preventieve acties op te zetten en op te volgen. Het proces is daardoor verbeterd. Van den Hout: 'Omdat we het bij de feiten hebben gehouden, ging het over het proces en niet over de mensen. Daardoor stelde mensen zich meer open en hebben we snel de vinger op de zere plek kunnen leggen.'

Combinatie van methode en motivatie

Het bovenstaande succes beschrijft het belang van een goed opgeleide facilitator. Deze facilitator gebruikt de beste methoden uit zijn/haar RATIO gereedschapskist en combineert dit met de vaardigheid om de samenwerking te organiseren. De bijeenkomsten hebben impact door echte aandacht te geven, de juiste vragen te stellen, goed te luisteren en door de structuur te visualiseren. Het is mooi om te zien dat de facilitators van Janssen Biologics de vruchten plukken van hun opleiding.

« Terug naar het overzicht
  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact