CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Publicaties

Publicaties

Ronde Tafel meeting: Robuustheid van IT

Hoe robuust is je IT-landschap? Als je een wijziging doorvoert, welk effect heeft dat dan op de stabiliteit van je omgeving? Welke barrières zijn kosten effectief om problemen te voorkomen? Allemaal vragen die in de industrie prima te beantwoorden zijn met Bowtie-analyses. Maar hoe gaat dit in de IT? Kan je op dezelfde manier naar de robuustheid van je IT-landschap kijken? En hoe maak je dat visueel? Dat waren de vragen die de ronde deden aan tafel bij CoThink. Een twaalftal aanwezigen waren klaar voor de discussie.

Ron trapte de avond af met zijn ervaringen en een aantal prikkelende vragen:

Deze vragen alleen al leverden genoeg discussie op en smaakten naar meer, voornamelijk omdat we na de introductie van Ron een hapje gingen eten. Tijdens en na het eten was het de beurt aan Rob Bos van Pims International om de aanwezigen te laten zien hoe Bowtie in combinatie met Bowstar voor de juiste analyses, berekeningen EN visualisaties zorgt.

Zoals de slides laten zien, wordt op dit moment Bowstar voornamelijk gebruikt in de industrie en de grote vraag was of en hoe deze methode en visualisatie toe te passen is in de IT. De meningen waren verdeeld. De meeste van de aanwezigen zag in dat de methode zeker van toepassing is om de robuustheid van je huidige landschap te berekenen. Daarnaast is het goed om de risico’s van grote wijzigingen op alle businessdrivers door te rekenen, waardoor een antwoord op “Moeten we het wel of niet doen?” gegeven kan worden. De verdeeldheid zat met name in de implementatie van de techniek in de IT. De snelheid en het volume waarmee het totale landschap, maar ook wijzigingen op een bestaand landschap in de IT plaatsvinden, is zo groot dat het toepassen van de theorie in de praktijk misschien voor uitdagingen zorgt. Waar iedereen het over eens was, was dat de praktische toepassing maar op één manier echt te ervaren is en dat is het gewoon een keer proberen…

Wil je meer weten over over robuustheid binnen IT of over Bowtie/Bowstar, neem dan gerust contact met ons op. 

« Terug naar het overzicht
  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact