CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Publicaties

Publicaties

RCA college op Hogeschool van Amsterdam

Voor het tweede jaar verzorgt CoThink de colleges Root Cause Analyse tijdens de leergang operationeel management van de opleiding Engineering, Design & Innovation van de Hogeschool van Amsterdam.

Tijdens het college Root Cause Analyse maken de studenten kennis met het nut en de noodzaak van een RCA. De CoThink Event Mapping methodiek staat centraal als hulpmiddel om te laten zien hoe een RCA wordt uitgevoerd. Door middel van praktische voorbeelden wordt een Event Map vanuit de 5 Why methodiek opgebouwd. Na de uitleg, voorbeelden en demonstratie door Bart Smit is het de beurt aan de studenten: zij mogen zelf een Event Map maken. De studenten hebben vooraf de film “Seconds from Disaster – Explosion in the North Sea” over de Piper Alpha bekeken en maken hiervan een Event Map.

De Event Map van dit incident bestaat uit verschillende oorzaken en lijkt in het begin nogal complex. Omdat de oorzaken al op stickers zijn geprint is het vooral zaak om deze in de goede volgorde (oorzaak – gevolg) en positie (oorzaak/gevolg, bevorderende omstandigheid of doorbroken barrière) te leggen. Met verschillende groepjes werken de studenten samen om de Event Map op te bouwen.

Samenwerken, causale verbanden leggen en kritisch denken komen allemaal aan bod in het college. Met de korte uitleg, de film vooraf en de voorbedrukte informatie zijn de studenten in staat de Event Map op te bouwen en te bespreken. Veel gehoorde leerpunten zijn: “een duidelijke visuele structuur”, “meteen tot de kern van de oorzaak zonder details over het hoofd te zien”, “leerzaam” en “leuk om te doen”.

Na dit college blijkt weer hoe enthousiast de studenten zijn over het oplossen van problemen uit de praktijk. Met deze korte introductie van Event Mapping door CoThink dragen graag bij aan deze ontwikkeling.

« Terug naar het overzicht
  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact