CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Publicaties

Publicaties

Automatisering leidt tot extra examenstress

Op de dag dat de studenten hun eindexamen uitslag zouden ontvangen zorgde een storing ervoor dat zij tot 2 uur extra moesten wachten op de uitslag. De oorzaak was een fout bij de omrekening van de definitieve eindcijfers.

De omrekening (vakjargon N-Termen) was geautomatiseerd maar op het moment suprême liet bleek de automatisering toch niet te werken. uitvoerige testen hebben dit niet kunnen voorkomen.

De consequentie ervan was dat docenten handmatig de correcties moesten invoeren waarna (na uren) de eindexamencijfers wel bekend waren. De storing had impact op duizenden studenten omdat 190 scholen dit leervolgsysteem gebruiken.

Deze storing kon minister Slob meteen toelichten tijdens het debat over de verdwenen eindexamens waarna hij aangaf dat “aan digitale voorzieningen ook soms nadelen zitten”. De suggestie van de minister was dat kopiëren van de examens ook een optie zou kunnen zijn…

Dit vraagt om een betere actie dan even kopiëren. Een Root Cause Analyse wijst uit waar de echte oorzaak van de storing ligt zodat dit structureel wordt voorkomen. Een gedegen RisicoAnalyse biedt hulp bij de implementatie van de Change zodat je zeker weet dat het goed gaat.

« Terug naar het overzicht
  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact