CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Publicaties

Publicaties

De oorzaak van skiën

Afgelopen week heb ik weer eens geskied. Skiën is voor mij een vrijheid die door weinig andere ervaringen geëvenaard kan worden. Alles en iedereen lijkt erop ingesteld om te genieten: de omgeving, de voorzieningen en vrijwel iedereen die meeskiet.

Al skiënd laat ik mijn professionele aard niet achter. Ik ben dagelijks in bedrijven bezig de oorzaak achter problemen, storingen en incidenten te achterhalen. Dat klinkt eenvoudig maar is dat niet. Dat houdt je bezig. Denken over oorzaken, houdt de mensheid al millennia bezig. Zo ook mij op de alp.

Oorzaak van bergen.

De bergtoppen zijn van massief gesteente dat twee, vier en meer kilometer omhoog is geperst. De oorzaak kennen we, is het botsen der continenten, maar als ik de bergen zo zie, dan begrijp ik dat maar nauwelijks.

 

 

Naar beneden skiënd, denk ik na over de oorzaak van skiën. Dat moet de zwaartekracht zijn. Maar als alleen de zwaartekracht de oorzaak is van skiën, zouden we eigenlijk alles wat naar beneden komt, ‘skiën’ moeten noemen. En dat doen we niet. Voor skiën zijn meer oorzaken nodig, zaken die aan het skiën voorafgaan, het mogelijk maken en problemen voorkomen. Met de kabellift de berg op, lijkt mee een oorzaak. Je kan pas naar beneden als je energie gestopt hebt in het naar boven gaan. Net als bij de berg waarvoor immense krachten nodig waren en die door erosie tergend langzaam weer lager wordt. Berg worden en berg afslijten hebben duidelijke oorzaken. Gek eigenlijk dat de oorzaak van bergen makkelijker lijkt te begrijpen dan de oorzaak van skiën.

Doeloorzaak

Want hoe kom ik aan ski’s? De stokken, helm, sneeuwbril? Een andere oorzaak is mijn eigen plan om het te gaan doen en het plan van mijn collega’s met wie ik op pad was, om het te organiseren. Zonder plan geen geski. Dit is wat je een doeloorzaak kan noemen. Mijn doel was ook om die vrijheid uit de eerste linea te ervaren. Wat overigens goed gelukt is.

Oorzaak en vrijheid

Het begrip ‘oorzaak’ toepassen op ‘dat wat gebeurt’ zoals skiën, is nogal filosofisch. Je zou kunnen zeggen dat alles, de kosmos, de wereld en ons hele leven een kwestie is van oorzaak en gevolg. Dat echt begrijpen is nog een uitdaging. Je zou bijna denken dat je dan begrijpt waarom we hier zijn. Als alles oorzakelijk is, ligt alles eigenlijk al vast. Behalve als er ook een beetje ruimte is voor variatie, toeval, doeloorzaken en een wil. En dat laatste denk ik nu te ervaren tijdens het skiën. De vrijheid om, naast alle andere oorzaken, over deze verheven zaken heel diep na te denken.

Door: Dirk Vollenhoven senior facilitator & trainer bij CoThink

« Terug naar het overzicht
  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact