CoThink

Menu
  1. Nederlandse website
  2. English website
  3. Site francais
  4. Deutsche website

.Publicaties

Publicaties

Alcohol, doodsoorzaak en onheilsoptimisten.

Mijn eerste biertje dronk ik met carnaval in Eindhoven, Stratumseind,1969,denk ik. Sindsdien zijn biertjes er altijd wel. Er waren tijden met studie en stress,& dat het soms wat veel was. Een kater doorleven was één van de uitdagingen van het leven.

Een ander ding is dat mijn partner afgestudeerde in het Syndroom van Korsakov, waarbij ik vaak met haar heb meegelezen. Kennis is een essentieel onderdeel van bewustwording en motivatie.

In mijn werk houd ik me doorgaans bezig met de vraag: "klopt dat wel?"

Vaak denk ik dat bij voorbaat al te weten: vast niet. Afgelopen week was er commotie over weer zo’n onderzoek: wie minder alcohol drinkt, leeft langer. Zo’n artikel lees ik niet eens omdat ik al denk te weten dat het altijd over statistische verbanden gaat en nooit - denk ik dan - over interessante inhoudelijke inzichten.

Hoe ik het zie.

Alcohol is dodelijk als je er bizar veel van drinkt. Dat geldt bizar genoeg ook voor water. Dood door alcoholconsumptie à een glaasje per dag, is nul. Van alcohol ga je niet dood maar met veel alcohol sloop je je organen. Alcohol verhoogt verder de sterftekans omdat je ongelukken veroorzaakt (ook dodelijk voor niet-gebruikers), alleen en geïsoleerd achterblijft en omdat het op zichzelf kankerverwekkend is. Hoe meer alcohol, hoe groter de sterftekans. Alle reden om alcohol uit de supermarkten te halen om consumptie te beperken (om maar iets te noemen) en misbruik te bestrijden.

Zeg ik hier iets vreemds? Moet dit nog wetenschappelijk bewezen worden? Wetenschappers vinden van wel en veroorzaken niet zelden meer rookgordijnen dan duidelijkheid.

Wetenschappelijk onderzoek

Naar aanleiding van uitspraken van deskundigen, meldden media dat ook als je je houdt aan de norm van één glas per dag, dit al leidt tot een korter leven. In het betreffende onderzoek staat dat er pas vanaf 100 gram alcohol per week (tien consumpties) er een verhoogd algemeen risico op sterfteis. Bij minder blijkt dat niet. De norm van een glas per dag is dus wetenschappelijk gezien te laag en ligt feitelijk op tien glazen per week. Die norm kan dus 42% omhoog. Maar dat is een ongemakkelijke conclusie.

Een prettiger redenering is dat het sterfterisico toeneemt bij meer alcoholgebruik en dus dat minder alcoholgebruik leidt tot een langer leven en geen alcohol drinken dus het beste is. Dit is inmiddels een onomstreden manier van redeneren van wetenschappers. Ook als het niet strookt met de feiten.

De Volkrant van 19 april heeft dit aardig samengevat in dit artikel.

Onheilsoptimisme

Natuurlijk willen wetenschappers onheil bestrijden. Het is duidelijk dat alcoholverslaving ernstige gevolgen heeft. Het is ook duidelijk dat als je niet drinkt, je ook niet verslaafd kan raken. Er is een abstract, namelijk statistisch verband tussen matige alcoholconsumptie en kortere levensduur. Dat zijn grote getallen met kleine percentages en minieme significanties, net genoeg om zogenaamd ‘waar’ te zijn. Maar of het dan nog over oorzaak en gevolg gaat, is maar zeer de vraag.

In statistieken is de samenhang tussen oorzakelijke factoren meestal onduidelijk. Hiervoor wordt vaak gecorrigeerd, daarmee de suggestie wekkend dat er één duidelijke oorzaak is, terwijl juist de complexe samenhang van oorzaken harde conclusies onmogelijk maakt. Denk aan het samengaan met stress of slecht eten danwel het sterke herstellend vermogen van ons lichaam. Dat blijkt ook uit deze studie want opvallend genoeg heeft men de groep niet-drinkers uit de onderzoeken weggelaten. Het is een groep die korter leeft omdat die vaak niet drinkt vanwege gezondheidsproblemen.

Het is een twijfelachtige gewoonte aan het worden: bij normaal gedrag waarschuwen voor extreme gevolgen. Bij het eten van een hamburger verwijzen naar obesitas, bij het roken van een joint waarschuwen voor psychoses en een ongelukkige flirt scharen onder seksuele intimidatie.

Het optimisme dat het uitstraalt vind ik onheilspellend: als je minder drinkt, leef je langer.

« Terug naar het overzicht
  1.  Faciliteren
  2.  Trainen
  3.  Implementeren
  4.  Contact