CoThink

Menu
 1. Nederlandse website
 2. English website
 3. Site francais
 4. Deutsche website

.Nieuws

Nieuws

Meer kennis en inzicht na pilot Complex Problem Solving (CPS)

Op 18 januari 2018 vond de pilot CPS workshop plaats op het kantoor van CoThink. Met 14 deelnemers van verschillende klanten hebben Martijn en Dirk een dag geoefend met theorie en oefeningen voor het aanpakken van complexe problemen.

Wat deelnemers van deze pilot vonden:

 • "Aanbrengen structuur bij complexiteit"
 • "Voldoende afwisseling in methodieken en samenstelling groep."
 • "Ik vond het visualiseren van een complex probleem in een event map erg relevant"
 • "Voornamelijk praktische invulling van de theorie. Wellicht een 2 daagse cursus waardoor er meer tijd is voor praktijk oefeningen."

2 daagse workshop Complex Problem Solving (CPS) is een feit!

Dat hebben we geregeld: op 7 en 26 juni is de eerste tweedaagse workshop Complex Problem Solving. De workshop en de theorie zijn, dankzij de pilot workshop nog concreter en beter toepasbaar geworden. Dag twee is vooral om te leren van de eigen praktijktoepassingen.

De basis voor de CPS workshops is gelegd in februari 2017 bij ons seminar Complex Problem Solving, waar 100 deelnemers aangaven het een zeer belangrijk onderwerp te vinden.

Bij complex problem solving weet je dat er sprake is van complexiteit. Of dat denk je te weten. Je loopt dan het risico dat je het veel te ingewikkeld maakt en vooral aandacht besteedt aan wat ‘misschien niet helemaal duidelijk’ is. Dat lijkt dan complex. Zo creëer je rookgordijnen, lange discussies, te veel onderzoeken en een inefficiënt proces. Dat is juist de reden waarom RATIO ook bij CPS een grote rol speelt: we maken het minder complex

Bij complex problem solving is de eerste zorg om rookgordijnen te voorkomen of te omzeilen. Het tweede is dat je een goede beproefde aanpak gebruikt en niet één die de complexiteit vergroot door het bijvoorbeeld veel te simpel aan te pakken. Dan doen we met RATIO.

Blijft over de echte complexiteit waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Zowel oorzaak-gevolg, het systeem en de (on-)mogelijke oplossing kunnen onbekend, onbegrijpelijk en/ of onvoorspelbaar zijn. Dit is waar het in de workshop over gaat, waarin je je gaat verdiepen en waarmee je leert hoe efficiënt en effectief complexe problemen aan te pakken.

« Terug naar het overzicht
 1.  Faciliteren
 2.  Trainen
 3.  Implementeren
 4.  Contact