CoThink

Menu
 1. Nederlandse website
 2. English website
 3. Site francais
 4. Deutsche website

.Nieuws

Nieuws

300 nieuwe problem solvers bij Stora Enso Langerbrugge

Stora Enso Langerbrugge vlakbij Gent is een papierfabriek waar gerecycleerd papier voor kranten en magazines wordt gemaakt op basis van 100% afvalpapier. Om de processen en installaties optimaal te benutten is de start gemaakt met een Lean programma. Een van de onderdelen is gestructureerd problemen oplossen en voorkomen met  Root Cause Analyse.Stora Enso Langerbrugge vlakbij Gent is een papierfabriek waar gerecycleerd papier voor kranten en magazines wordt gemaakt op basis van 100% afvalpapier. Om de processen en installaties optimaal te benutten is de start gemaakt met een Lean programma. Een van de onderdelen is gestructureerd problemen oplossen en voorkomen met  Root Cause Analyse.

Stora Enso Lean RCA

Gert Verstappen van Stora Enso is projectleider van de Lean pijler RCA en is samen met 20 anderen eerder opgeleid in de 3-daagse iRCA training. Hij en zijn teamgenoten (h)erkennen de kracht van de CoThink methoden. De projectgroep Lean RCA besloot om iedereen op de locatie Langerbrugge te trainen in de RCA-basisvaardigheden. Samen met Bart Smit van CoThink is een trainingsprogramma opgesteld wat aansloot bij de doelstellingen:

 • Het “goed” omschrijven van een probleem
 • Het onderscheiden tussen oorzaak en gevolg
 • Het visualiseren van een probleem

Het voorstel was een dag training voor alle betrokkenen van Stora Enso Langerbrugge (bijna 300 deelnemers). De training is uitgevoerd door de trainer van CoThink samen met 1 á 2 begeleiders. Deze begeleiders zijn medewerkers die de 3-daagse iRCA-training al gevolgd hadden. Het management van Stora Enso keurde het voorstel goed en in de maanden januari en februari 2018 zijn in 10 sessies alle 300 deelnemers getraind.

Praktijkcases van Stora Enso

De deelnemers aan de basis RCA-training kwamen van verschillende afdelingen (productie, logistiek, onderhoud, supply chain) en hadden allen verschillende functies: heftruckchauffeurs, operators, ploegleiders, techniekers, afdelingshoofden en anderen. Wat ze wel gemeen hadden? Ze waren nog niet eerder getraind in vaardigheden om een probleem gestructureerd te beschrijven. Een buitengewoon actieve training was dus noodzakelijk. Elke theorieblok duurde niet langer dan 15 minuten en alles werd stap per stap geoefend. In de ochtend met behulp van CoThink cases en in de middag met praktijkcases uit Langerbrugge. In de periode voorafgaand aan de training zijn verschillende lopende en opgeloste RCA’s omgezet in oefeningen. In totaal zijn er 6 praktijkcases gemaakt samen met de iRCA-specialisten.

De praktijkcases werden uitgevoerd op een speciaal ontworpen “A3- RCA RATIO” werkblad. Dit is een hulpmiddel wat helpt bij het beschrijven en visualiseren van een probleem. Iedereen kan een A3 opstarten en tijdens de gatekeeping wordt besloten hiermee verder te gaan of niet. Op dit moment zijn er per fabriek meerdere RCA’s in omloop en worden problemen echt gestructureerd opgelost.

Aha momenten

De trainer en de begeleiders zorgden voor een soepel lopende dag: veel oefenen, weinig stilzitten en de tanden zetten in praktijkproblemen uit de eigen fabriek. De deelnemers waren dan ook aangenaam verrast over de aanpak en activiteit. Na afloop van elke dag werd kort geëvalueerd wat de “Aha” ervaring was van die dag. Een aantal ervaringen: “goed teamwork”, “beter communiceren”, “evolutie van de dag”, “oplossingsgericht” en “leerrijk”.

 

Resultaten van de training

Op dit moment worden er A3-RCA formulieren ingevuld en beoordeeld voor verdere opvolging. Een aantal RCA’s is reeds afgerond en heeft concrete resultaten opgeleverd in de praktijk. De 300 problem solvers zijn effectief problemen aan het oplossen op de werkvloer!

 

Meer weten over een praktisch maatwerk project met resultaat? Bel Bart

 

 

 

 

« Terug naar het overzicht
 1.  Faciliteren
 2.  Trainen
 3.  Implementeren
 4.  Contact